Early Birthplaces

Explore the history of European blast furnaces from 1800

Early Birthplaces > Oberhausen > La planta siderúrgica de St. Antony

Planta siderúrgica de St. Antony a Osterfeld

La primera planta siderúrgica de la regió del Ruhr va ser la de St. Antony, a Osterfeld, actualment una regió d´ Oberhausen. El 25 de febrer de 1741, el canònic de Münster Franz Ferdinand von Wenge obté el permís per a explotar mineral de ferro pantanós a Vest Recklinghausen, un territori pertanyent a l´arquebisbat de Colònia. El 13 de juliol de 1753, l´arquebisbe de Colònia també dóna permís per a erigir una planta siderúrgica a la zona d´Elpenbach, a Osterfeld. Després de 5 anys de treballs de construcció, el 18 d´octubre de 1758 surt per primera vegada ferro dels alts forns de carbó de llenya construïts aqui. El mineral de ferro pantanós fos prové de Vest Recklinghausen; el carbó de llenya ve dels boscos del voltant. Es fabriquen productes de ferro fos d´ús diari: pots, pesos o bé forns

La manca de qualitat dels productes i els problemes d´abastiment amb mineral i carbó de llenya pro-voquen etapes cada vegada més llargues de paralització de l´alt forn. Els primers intents realitzats a la regió del Ruhr, a la planta siderúrgica de St. Antony, per a fondre minerals amb carbó de pedra parcialment sense sofre van fracassar a partir del 1770. Es contracten com a mestres ferrers experts d´altres regions d´Alemanya, on ja fa temps que es realitza l´extracció de ferro mitjançant alts forns de carbó de llenya. Però no serà fins a partir de 1790 que l´alt forn sigui lucratiu

A St. Antony s´hi aixequen nombrosos alts forns. El 1804, el comissari de fàbrica prussià Eversmann descriu la planta siderúrgica de St. Antony com la planta més destacada de la regió. L´alt forn medeix en aquest moment 6,90 m d´alçada. El ventilador de caixa és accionat per una roda hidràulica de 5,02 m d´alçada. A l´alt forn hi treballen quatre persones (el mestre ferrer, el subfonedor o petit fonedor i dos supervisors de la càrrega del forn). A més també hi treballaven: vuit moldejadors de sorra, quatre netejadors, un moldejadors de plaques, nou moldejadors de fang, 16 excavadors de minerals, 32 cremadors de carbó i, dos mossos de neteja i quatre jornalers; així doncs, 80 persones en total. El 1802, es produeixen 602.593 lliures d´articles de fosa a la campanya. En aquesta època també hi ha funcionant el primer forn de cubilot de la regió per a fondre ferro.

Planta geomètrica de Bockemüle amb totes les seves construccions, prats y camps d’aglans, obra de GW Strack sènior, 1793. Planta més antiga, la siderúrgica St. Antony (Font: Arxiu econòmic de Renània-Westfàlia relatiu a Colònia, Repro: LVR - Museu de la indústria)

Dibuix de la planta siderúrgica St. Antony, obra del director de les obres, el Sr. Lehmann, el 18 de novembre de 1800 (Repro: Administració municipal d’Arnsberg)

Friedrich August Alexander Eversmann: Visió general de la producció de ferro i acer a les centrals de proveïment d’aigua a les zones situades entre Lahn i Lippe, a Dortmund el 1804, portada (Repro: LVR - Museu de la indústria)

El 1820, la planta siderúrgica de St. Antony es paralitza per primera vegada. La fàbrica de paper que hi ha a la zona no presenta cap benefici, i el 1827 torna a posarse en funcionament un alt forn. Fins al 1843 encara es fon ferro cru a la planta. L´alt forn es renova en diverses ocasions. A partir de 1844, a la zona hi funciona un taller de fosa, que el 1877 suspèn la producció. La manca d´infraestructura, una conjuntura en retrocés i les noves tecnologies no deixen que la planta siderúrgica de St. Antony continuï essent lucrativa. No obstant, el bressol de la regió del Ruhr va estar funcionant durant gairebé 120 anys.

Reducció de la foneria de St. Antony el 1864, fotografia de Gustav Herthing (Repro: LVR - Museu de la indústria)

Mapa de parcel·les pertanyents a la planta siderúrgica St. Antony, pels volts de 1834
(Font: Arxiu econòmic de Renània-Westfàlia relatiu a Colònia, Repro: LVR - Museu de la indústria)

Croquis dels alts forns de la planta St. Antony el 1812/13, procedent del bloc de dibuix de Gottlob Jacobi
(Repro: Arxiu econòmic de Renània-Westfàlia relatiu a Colònia)

Forn Cuppolo de la planta St. Antony, 1827
(Repro: LVR - Museu de la indústria)

Imatge dels productes de ferro que Jacobi, Haniel & Huyssen produïen a les plantes siderúrgiques Gutehoffnung i St. Antony, pels volts del 1840
(Repro: LVR - Museu de la indústria)

Productes oferts per la planta St. Antony, inclosos al catàleg de productes del 1840
(Repro: LVR - Museu de la indústria)